Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Galopp

2009.04.16

Galopp

 


A galopp a lósport legnépszerűbb ága világszerte. A lovassportokkal ellentétben a lósport elsődlegesen a lovak teljesítményéről szól, nem pedig a lvas és a ló közös produkciójáról.
Ez persze nem jelenti azt, hogy a lovasnak le lenne szerepe a lovak sikerében.

A galopp a lovak gyorsasági versenye vágtában. Leggyakrabban síkversenyek formájában rendezik, de az akadályfutás is igen népszerű. Maga a galopp-pálya lehet füves vagy homokos talajú, alakja elipszis. A galoppversenyeket Magyarországon tavasztól őszig rendezik.
A versenynapok futamait különböző távokra, síkversenyeken általában 900-2800 méterre írják ki. Az akadályversenyeken futandó táv akár 7200 méter is lehet. A lovakat a korábbi teljesítményük és/vagy életkoruk alapján engedik indulni a sokszor hendikeprendszerbe kiírt futamokban.
A hendikeprendszer esélyt ad arra, hogy hasonló képességű lovak versenyezzenek egymással. Az esélyesek kiegyenlítésére szolgál az a szabálya is, miszerint a favoritnak számító lovaj a hátukon nagyobb tömeggel futnak. A zsokéka az erre a célre kirendelt hivatalnonkok minden futam elptt felszerelésükkel együtt megmérik: így győződnek meg a hendikeprendesz szabályainak betartásáról.
Bizonyos különleges versenyszámokban- például a derbiben- nem hendikeprendszerben indulnak a lovak.
Az induló négylábú sztráokat minden verseny előtt megtekintheti a fogadni vágyó közönség, amint ápolóik lépésben körbevezetik őket.
A fogadás a versenypályákon felállított nyilvános fogadóhelyeken, úgynevezett totalizatőr-rendszerben történik, ahol az egyes futamokon a résztvevő lovak győzelmére vagy helyezésre lehet fogadni, különböző összegű tétekkel, egyszerre akár több lóra is. Az összegyűlt pénzből a totalizatőradó levonása utána a győztesek között számarányuk szerint fizetik ki a megmaradt öszeget. Minél többen fogadnak, és minél kevesebben nyernek, annál nagyobb pénzösszeget vihet haza az, aki szerencsés volt.

A VERSENY LEBONYOLÍTÁSA

A futamok résztvevői úgynevezett indítóboxokból startolnak.
A futam során általában a belső korlát mellett galoppozó ló van a legelőnyösebb helyzetben, a rövidebb ívű kanyarok miatt. A futam győztese az a ló, mely először é át a célvonalon. Szoros végeremény esetén a készül célfotó mutatja meg a helyezési sorrendet.

A jó galoppló és a zsokéja

A világon szinte mindenhol az angol telivérek futják a galoppversenyeket,
Ők a legalkalmasabbak erre a célre, hiszen a fő követelmény a gyorsaság, a kimagasló küzdőszellem és a kitartás. A jó galoppló szinte tökléetesen arányokkal rendelkezik. Nyaka hosszú és egyenes, szügye széles, lapockái dőltek. Háta hosszú és feszes, fara jól izmolt. Szárai rövidek, csánkja nyitott, lába és patája rendkívül erős. A belső szervei szintén a nagy teljesítményt szolgálják.
A jó zsoké kis termetű, és kitűnő kondícióban van. Rendkívüli taktikai érzékkel rendelkezik, és a legmagasabb pillanatig tudja tartalékolni a lova erejét.

_____________________________________________________________
| Magyarországon a következő lehetőségek nyílnak a fogadásra:
| Tétre-ekkor a győztes lovat kell eltalálni
| Helyre- ekkor arra kell tippelnünk, hogy az általunk választott ló az első
|három hely egyikén fog végezni
| Befutóra- a fogadó ilyenkor megpróbálja eltalálni az első két helyezettet,
|helyes sorrendben
| Hármasbefutó-ebben az esetben az első három helyezettet próbáljuk eltalálni,
|szintén helyes sorrendben
______________________________________
____________________________