Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Törött térdről

2009.02.27

A törött térdről

Sérüléseket, akár térdsérüléseket is a legtöbb esetben a ló megbotlás közben szerez. Ugyanakkor ez komoly sérülés is tud lenni.

A „törött térd” szó nem automatikusan kapcsolódik össze a csontok sérülésével. Általában használt leírása egy állapotnak valamelyik egy, vagy mindegyik térd sérülésnek, mely súlyos következménye egy hatásnak. Az ilyen sérüléseknél az állat valószínűleg a bőrét is megsértette, így szemmel is simán látható. Ugyanakkor a mellső lábak jobban ki vannak téve ezeknek a sérüléseknek, mint a hátsók.

A legtöbb térdtöréses eset akkor történik, amikor a ló megbotlik és elesik az úton vagy egy kemény kavicsos ösvényen. Az állat teljes súlya azonnal a térdre/térdekre helyeződik, amint a földdel érintkezik. Rendszerint a ló gyorsan, azonnal feláll, de súlyos sérülést szerezhetett a mellső térdeken, még ha nem is látjuk azonnal.

Ha a térdnél a bőr sebes, az nem természetes. Lehet ez egy horzsolás is. Mindenesetre a természetben gyakran szerezhetnek sérülést. Okozhat sérülést kő, kavicsok, sár vagy más törmelék.

Három ok, amiért komoly sérülést szerezhet a ló:

- Ha a mellső lábakon szorosan van felkötve a térdkötés és ez még sebezhető is
- A bőr alatti felépítés ezen a helyen fontos és ugyancsak sérülékeny
- A gyógyulási folyamat hosszú és tartós rokkantság is előfordulhat

A feszülő szövetáru még könnyebben okozhat sérülést, mint a lötyögő. Amikor a térd hajlik, a bőr szorosan „kapcsolódik” az elülső részhez, elszakadhat, vagy beszakadhat. Könnyen alakulhat ki zúzódás, kialakulhat seb.

Ugyanakkor adódhat olyan eset is, amikor a térd nem törik el, viszont egy seb alakult ki, mely kissé mély, ezt össze lehet varrni. De ezt inkább bízzuk állatorvosra! Az állattal gondosan kell bánni, lassan gyógyul, a gyógyulás akár több hetet vehet igénybe. Előfordul, hogy kezdeti sérülés rosszabbul néz ki egy hét elteltével is, esetleg a sérülés helyén, illetve környékén hámlani kezd a bőr. Ez akkor fordulhat elő, ha seb elfekélyesedett. Adni kell pár hetet, vagy hónapot a gyógyulásnak.

Bánásmód

Ha egy ló a térdére esik az úton, az első dolog, hogy hideg vizes borogatással ápoljuk. Öblítsük le a sebet, ha törmelékre, kavicsra esett, mert elfertőződhet. Segítsük apasztani a hevülést és a duzzadást és akadályozzuk meg a bőr kiszáradását.

Ha a lovon sántaságot észlelünk, ne kezeljük orvosi segítség nélkül. Rakjunk fel nyolcas kötést. A lónak vissza kell térnie a sétagyakorlatra 48 órán belül, bátorítani kell a mozgékonyságra, és figyelni kell továbbra is a duzzanat levitelére.

Ha ez nem több, mint egy kis keménység, feszesség, illetve fájás, rövidesen elmúlik és a horzsolás néhány nap alatt eltűnik, visszatérhet a normál munkába.

Bánásmód keményebb problémáknál

Ilyen esetben a törött térd, ahol a bőr hiányzik, illetve lehorzsolódik a bőr, jobb, ha orvos látja, hogy megállapítsa, vajon van-e alatta sérülés. Ha mást nem, a problémára fel tud írni valamit, ha kell, antibiotikum kúrát vagy gyulladás elleni gyógyszert, kenőcsöt. Nyílt ínhüvely vagy rosszabb, nyílt izület esetén kórházi kezelésre van szüksége a lónak, illetve kórházi bánásmódra, valószínű, hogy röntgenre vagy műtétre.

A porc sérülése szokatlan, de megesik. Nagyon ritka esetben törésből származó, szilánkos törés is előfordulhat. Az állatorvos biztosan el akarja a szilánkot/szilánkokat távolítani, a fertőzés miatt megfigyelni.

Felgyógyulás és prognózis

A térdtörés gyógyulása a legtöbb esetben sokáig tart. Ahol a bőr „elveszett”, új bőrréteg alakul ki. A be nem hegedt seb fekélyre utalhat, ez hetekbe kerülhet, mire az a rész is bőrréteget kap.

Rövid ideig kötszerrel be kell kötni a sérülést, de a térdnek nem túl kényelmes érzés a kötés alatt. Megesik, hogy fáj az állatnak. Rugalmas vagy lycra anyagot használjunk a térd bekötésére.

A kezelés történhet krémmel és puhító szerrel, mely elősegíti a bőr újraképződését.

A mozgás nagy jelentőségű, különösen ha az inak sérültek, vagy az illeszkedés (természetesen nem komoly mozgásról van szó, csak szépen lassan, keveset). Néhány kísérletben a mozdulatlanság a lovaknál olyan hatással lett, hogy a térd elgyengült, a bőr nem képződött.

Rájöttünk, hogy a gyors bőrgyógyulás helyett, a mozgékonyságot kell előtérbe helyezni, és ezért bíztani kell a beteget, amint már képessé válik rá, a lábhajlításokra, sétálásra. A lehetséges legjobb eredmény egy súlyos térdtörés esetén egy csúnya heges, de teljesen használható térd; a legrosszabb esetben a ló belepusztulhat a sérüléssel esetlegesen együttjáró fertőzésbe és károsodásba.

 

Fordította: Jenna2
Szerző: Horse&Hound Online

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.