Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jótékonysági est a Magyarok Házában 2009.03.13.

'Naphimnusz' címmel a Szent Korona Országa Alapítvány szervezésében

Időpont: 2009. március 13-án 18-22 óráig.

A koncert teljes bevételét Csepin Péter és társai kapják, akik a Kazahsztánból, őseink iránti tiszteletből, lóháton jönnek haza, az  "ARANYEMBERTŐLl " (Isszik-kurgán)   az  ÓSZAJLAI ATTILA HALOMIG (Magyarország, Heves megye).

Közreműködnek:

  • NAPVÁGÁS és H 599  nemzeti rockzenekarok
  • FRIEDRICH KLÁRA és SZAKÁCS GÁBOR
  • Attila ifjúsága - közreműködnek a lemez akusztikus zenészei
  • WASZLAVIK 'GAZEMBER LÁSZLÓ
  • DR. VARGA TIBOR  /előadás/
  • BALCZÓ ANDRÁS  /előadás/

Belépőjegy: 1500 Ft
Helyszín: Magyarok Háza Bp. V. ker. Semmelweis u. 1-3. Széchenyi terem

HA VALAKI NEM TUD ELJÖNNI, DE SZERETNÉ TÁMOGATNI AZ UTAT KÉRJÜK JELEZZE SZÁNDÉKÁT A KÖVTKEZŐ
E-MAIL CÍMÉN KERESZTÜL: level@szentkoronaorszaga.hu


 


Történelmi lovasút a szkíta Aranyembertől az Atilla kurgánig

Kazaksztán 2009. március  - Magyarország 2009. szeptember

Egy évvel ezelőtt, 2008-ban hárman, magyar lovasok elhatároztuk, hogy bejárjuk azt az útvonalat, mely lovak és lovasok vándorútja volt évezredeken keresztül. Mivel csapatunk, eddigi öt nagyobb lovas útja* során, több mint 30 000 km-t tett meg korhű végvári vitézi viseletben, korabeli fanyeregben, és fegyverzetben, nyári rekkenő hőségben, néha hetekig tartó őszi esőben és téli hózivatarban is lovagolva, úgy véljük, kellő tapasztalatot szereztünk ahhoz, hogy hosszabb keleti útra indulhassunk.

Következő úti célunk 2009-ben Kazaksztán lesz. Március 21-én a Kazak újév napján indulunk útnak az Almaty melletti Essyk városából, a Szkíta Aranyember kurgánjától. Itt hantolták el közel két és fél évezrede azt a fiatal aranyba öltöztetett szkíta herceget, aki a mai Kazaksztán nemzeti jelképe.

Az útvonal Kazaksztánból a Tien-san hegység lábaitól indulva öt sivatagon keresztül vezet Oroszországig, Ukrajnán majd Románián keresztül a Kárpát koszorúig. A tervek szerint augusztus folyamán érkezünk meg Magyarországra 7000 km megtétele után, az Eger melletti szajlai kurgánhoz, a magyar néphit szerinti Attila sírhoz, onnan pedig Várpalotára, hiszen a Bakonyi Poroszkálóknak ez a főhadiszállása.

És mindez a hosszú út miért?
A kazak szájhagyomány szerint Attila kardjára a „Tedd azt, ami ősi!” felirat volt róva. Őseink földjéről indulva, őseink földjére érkezünk a Kárpát medencébe, mely terület, ha innen nézzük keletvég, ha onnan nézzük nyugatvég. Történelmünk, népi és lovas kultúránk gyökerei messzi keletre nyúlnak vissza, törzse, ágai azonban már a Kárpát medencében terebélyesedtek fává. Gyümölcsét is itt hozza, melynek zamatán azonban még mindig érezni lehet a keleti nap forró hevét és a pusztai szél illatát.

Dr. Bencze István
Csepin Péter
Sípos László
Zsolnai Gábor

e-mail: aranyember.atilla@gmail.com
web: http://www.kazah-magyar-lovasut.hu

Támogatók:

- Magyar Világkapcsolatok Intézet Nonprofit Kft.
- Bakonyi Poroszkálók Hagyományőrző és Sportegyesület
- WOU Magyarország Kft.

*(Gibraltár 8100 km, Szicília 4200 km, Törökország 3100 km, Portugália 7100 km, majd a Szent Korona Országainak megkerülése 4100 km)


 

 A Magyar Bajusz Társaságról

 A Csepin Péter vezette várpalotai Bakonyi Poroszkáló Túraklub vitézei képezik a Magyar Bajusz Társaság derékhadát. Az egyesület XVI. századi végvári idők katonai hagyományainak egyik legaktívabb képviselője.

     

Részt vesznek a korszak fontosabb hadijátékain, harci bemutatókat tartanak és előadásokon, élő történelemórákon mutatják be elsősorban a török idők katona hőseit, harcmodorukat, viseletüket és fegyvereiket. A büszkén viselt magyar bajusz fölött a kor magyar divatja szerint borotválják fejüket, csak az üstököt meghagyva.

2003-ban, a Rákóczi évfordulón korhű katonaviseletben és fegyverekkel a derekukon Várpalotáról ellovagoltak Rodostóba és vissza, 2006-ban Santiago de Compostellába és Portugáliába zarándokoltak, 2007-ben körbelovagolták a történelmi Magyarország ezeréves határait, 2008-ban pedig a Csepin kapitány által kezdeményezett mozgalom keretében Szalka Balázs társaságában június 4-én, a trianoni országcsonkítás évfordulóján emléktüzet raktak a Mura mentén, az ezeréves határon.

 

 

2009 márciusában Csepin Péter és Zsolnai Gábor Kazaksztánba készülnek. Odafelé kivételesen repülőgéppel utaznak, ott vásárolnak lovakat és végig lovagolva az íjfeszítő népek szállásterületén, a selyem úton várhatóan fél év alatt 7- 8000 km utat megtéve a Radnai hágón keresztül érkeznek vissza a Kárpát medencébe, majd Atilla feltételezett temetési helyét érintve Várpalotára.

További információk:

www.ezereveshatar.hu
http://www.magyarbajusz.hu/bajusz_bakonyi.htm 


 

Korábbi híreink hagyományőrző túrákról és avval kapcsolatos eseményekről:

Végvári Vitézek Vándorútja lovastúra 

Híradás egy különleges magyar lovas túra sikeres teljesítéséről

2005. áprilisa óta XV. századbeli magyar végvári vitézek hagyományait őrző várpalotai lovasok kicsiny csapata korhű középkori magyar viseletben, fegyverzetben és felszereléssel, lóháton és szamarak által vontatott kordéval Szlovénián, Olaszországon, Franciaországon, Spanyolországon és Portugálián át egészen az Atlanti Óceán partjáig lovagolt, s hosszú portyájáról november 26-án érkezik haza Várpalotára. Útjukon hatalmas sikert aratva képviselték és népszerűsítették Magyarországot, a magyar (lovas) kultúrát. A 7 álló hónapig tartó lovaglás során 6000 km-t tettek meg, lovagoltak esőben, fagyban, kibírhatatlan kánikulában, átkeltek nagyvárosokon, hegyeken, völgyeken, folyókon, az Alpokon, lovaikat tavak, folyók és az Óceán habjaiban is megúsztatták. Miniszterekkel, polgármesterekkel, üzletemberekkel, magas rangú hivatalnokokkal, egyházi vezetőkkel és egyszerű, hétköznapi emberek sokaságával egyaránt megismerkedtek, sokukkal mély, örökre szóló barátságot kötöttek.
Példa értékű teljesítményük elismeréseként érkezésük napjára ünnepélyes fogadást szervezünk részükre, melyre szeretettel várjuk az ország minden tájáról a lovas és nem lovas barátokat, ismerősöket és ismeretlen szimpatizánsokat, Várpalota és a régió lakóit, jeles személyiségeit, a magyar lovas társadalom illetve a média képviselőit!

Időpont: 2005. november 26.
Helyszín: Várpalota, Várkert  lovastúra

Program:
09:00-12:00 Lovascsapat és szekérkaraván indul az érkezők elé Nemesvámos felé
12:00-15:00 Az érkezők kíséretükkel a városon át a Várkertbe lovagolnak
15:00-15:15 Üdvözlő beszédek Várpalota Polgármesteri Hivatala és a magyar lovas társadalom képviselői részéről
15:15-15:45 Interjúk, riportok a média részére
15:45-18:00 Beszélgetés és vacsora (forralt bor, forró tea, gulyás)

lovastúra

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.