Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pályafutása

2009.04.18
 
 
 
2007.06.02. Nyeretlen Kétévesek Versenye 1000 m - Budapest
 
Overdose élete első futására egy nyeretlen kétéveseknek kiírt versenyt nyert meg a Kincsem Parkban tizennyolc hosszal, 0:58,0 lefutási idővel beállítva az addigi 1000 méteres pályarekordot! Erre bizony a sokat látott turf rajongók is felkapták a fejüket, az Alagi Díj napján bizony kevesen gondolták, hogy az egyik legmagasabb számot aznap egy nyeretlen kétéves ló kapja.
Befutási sorrend: Overdose -(18)- Femme Fatale -(4)- Vitulus
Llovasa: Martin Srnec
 
2007.07.22. Cena OTP Banky - Cena Muscatita I.kat - 1200 m - Pozsony
 
Másodszorra Pozsonyban állt starthoz a Szlovák Derby napján, a hagyományos kétéves versenyben. Formája ismét lehengerlő volt, hat hosszal verte a második helyezett cseh lovat, aki később ősszel egy 1.000.000 Cseh Korona összdíjazású nagy cseh kétéves versenyben szerzett győzelmet. A verseny lefutási ideje 1:12,02 , ami azt jelentette, hogy a nagy fölény versenyrekorddal párosult ! Pazar teljesítmény, mely után a tulajdonos legnagyobb örömére, eme dicsőséges győzelem okán csendült fel a Magyar Himnusz.
 
Befutási sorrend: Overdose -(6)- Addison -(2)- Amarna
Lovasa: Martin Srnec
 
2007.09.09. Graf Nikolaus Esterhazy Memorial L. - 1200 m - Bécs
 
Szlovákia után Ausztriában állt starthoz, a legendás Freudenau gyepén. A táv 1200 méter, a mezőnyben többek között versennyerő, Listed helyezett német lovak is. A lóversenyben kevésbé jártas olvasók kedvéért érdemes megjegyezni, hogy a német telivérek magas szintet képviselnek, a világ legnagyobb versenyeinek résztvevői, győztesei kerülnek ki közülük. 2007-ben a tekintélyes Racing Post szakemberi egy német lónak, Manduronak számolták a legmagasabb formát (132).
Overdose a résztvevőket tekintve nehezebb feladat előtt állt, a fogadók is inkább az egyik német lovat favorizálták.  Az ellene fogadók már a verseny elején el is dobhatták tikettjeiket, Overdose minden képzeletet felülmúlóan versenyzett. Hatalmas, tizenhárom hosszas győzelmet aratott, ott folytatta ahol Pozsonyban abbahagyta. Megközelíteni ezúttal sem tudták, erre a győzelemre már Németországban is felkapták a hozzáértők a fejüket! Egy újabb pályán tette le névjegyét, ismét ámulatba ejtő győzelmet aratott.
 
Befutási sorrend: Overdose -(13)- Ceodora -(3/4)- Dajolie
Lovasa: Piotr Krowicki
 
2007.09.30. Szent László Díj Gd-2 - 1400 m - Budapest
 
A külföldi sikerek után ismét első győzelmének helyszínén, Budapesten a Kincsem Parkban állt starthoz a Gd-2 besorolású kétéves nagyversenyben a Szent László Díjban. Természetesen óriási favoritként vágott neki a versenynek, ahol mindösszesen öt ellenfele volt. A kilátogatók szinte rögtön a start után dörzsölhették a szemüket, Overdose pár pillanat alatt akkora előnyre tett szert, amit igencsak ritkán lehet látni. Egy másik dimenzióban versenyezve (kategóriákkal vetélytársai felett) könnyedén tizenhat hosszal nyerte a hagyományos versenyt, olyan lefutási idővel aminél jobbat a futam történetében nemigen találni. Ezzel a győzelmével végképp bebizonyította, hogy nagyon magas szintet képvisel, és magasan a magyarországi és közép-kelet-európai évjárattársai felett áll. 
 
Befutási sorrend: Overdose -(16)- Over Play -(1 3/4)- Nazim
Lovasa: Martin Srnec
 
2007.10.21. C.E.C.C. Futurity Gr. I (AUT) - 1300 m - Ebreichsdorf
 
Ötödik versenye ismét Ausztriában volt, de ezúttal Ebreichsdorfban állt starthoz. A Central European Challenge Cup Futurityben kellett helytállnia, hogy a negyedik pályán is learathassa a babérokat. A 20.000 Euro összdíjazású futamban (talán a félelmetes híre miatt is) kevés ellenfele volt, és szinte minden ugyanúgy alakult mint minden versenyében. Újabb nagyarányú győzelem, újabb szemetgyönyörködtető teljesítmény. Pont került a mondat végére: 2007-ben Overdose a régió legjobb kétéves lova.
 
Befutási sorrend: Overdose -(8)- Over Play -(2 3/4) -True Belle
Lovasa: Zdenko Smida
 
2007-ben:
  • 5 start - 5 győzelem (100%)
  • pályarekord a Kincsem Parkban (1000 m, gyep)
  • versenyrekord Szlovákiában
  • versenyrekord Magyarországon
  • ranglista vezető kétéves
 
 
 
 
2008.04.06. Preis vom Marchfeld - 1100 m - Ebreichsdorf
 
Háromévesen ugyanott folytatta, ahol kétévesen abbahagyta. Első futására  Ebreichsdorfban állt starthoz a Preis vom Marchfeld futamában, ahol egyetlen háromévesként kizárólag öregebb lovak ellen versenyzett. Az 1100 méteres futamban tovább folytatta nagyszerű menetelését, és hat hosszas győzelmet aratott. Itt futott Overdose, ezeddig egyetlen alkalommal homokon.
 
Befutási sorrend: Overdose -(6)- Special Key -(1 1/4)- Rajeef Ashog
Lovasa: Piotr Krowicki
 
2008.05.18. Lanson Cup - L. - 1200 m - Baden-Baden
 
Hat győzelemmel a háta mögött még nyugatabbra néztek ki neki egy versenyt. A nagy múltú Baden-Baden versenypályáján állt starthoz a Lanson Cup futamában. A mezőnyben kizárólag német ellenfelek, a Listed besorolású verseny távja 1200 méter volt. A versenyt német sprintversenyben soha nem látott módon kilenc (!) hosszal nyerte. A német médiában a verseny után csodalóként emlegették, Kincsemhez kezdték el hasonlítani. A tekintélyes Racing Post az igen magas 115-ös számmal ismerte el teljesítményét, tovább nőtt amúgy sem kis értéke.
 
Befutási sorrend: Overdose -(9)- Laokoon -(1/2)- Lips Arrow
Lovasa: Piotr Krowicki
 
2008.06.01. Cena Ministerstva podohospodárstva Gd-3 (SK Rep.) - 1200 m - Pozsony
 
Tekintélyt parancsoló hetedik győzelmét követően két héttel északi szomszédunk, Szlovákia pályáján mutatta meg mit is tud. Pozsonyban a nemzetközi sprintversenyben ismét egyedüli háromévesként vette fel a versenyt ezúttal a régió idősebb sprinterei ellen. A környék legjobbjai a közélebe sem értek a "csodalónak", nyolc hossszal előbb ért célba mint a második helyezett szintén magyar Városbíró. Újabb parádé, újabb magyar himnusz. A versenyt 1:10,09 idővel nyerte, ami az elmúlt húsz év legjobb lefutási ideje.
 
Befutási sorrend: Overdose -(8)- Városbíró -(nyak)- Sunshine Rheinberg
Lovasa: Piotr Krowicki
 
2008.07.05. LOTTO-Hamburg-Trophy - Gr. III  1200 m  - Hamburg
 
Kilencedik fellépése ismét Németországban volt. A helyszín Hamburg, a Német Derby hétvégéje. A derby hétvége legnagyobb sprintversenyét szombaton rendezték, ahol Overdose ismét egyedüli háromévesként indult a Gr. III besorolású 1200 méteres futamban. Új lovasa Andreas Suborics remekül oldotta meg a feladatot, jó start után végig az élen galoppozva nyerte vele a versenyt. Hatalmas siker, amihez hozzátartozik, hogy az SCH Racing kiválósága nem volt 100%-os állapotban, de így is biztosan nyerte a nagyon komoly futamot. Újabb ünneplés Németországban, az Overdose körüli bizsergés, a "wunder őrület" tovább fokozódott.
 
Befutási sorrend: Overdose -(1 1/2)- Abbadjinn -(3/4)- Mariol
Lovasa: Andreas Suborics
 
2008.08.31. Goldene Peitsche - Gr. II  1200 m - Baden-Baden
 
Rövid pihenő után Németország legnagyobb sprintversenye, a Gr. II besorolású Goldene Peitsche volt a tizedik állomás. Kicsi, de erős mezőny, többek között két angliából érkezett vágtázóval. A helyszín ismét Baden-Baden, a fogadóknál természetesen Overdose a favorit. És Overdose tizedszer is szemkápráztató produkciót nyújt! Végig az élen haladva, könnyen nyeri sorrendben tizedik versenyét, és elhozza Magyarországra az Arany Ostort !! A lefutási idő: 1:08,21, ami a feljegyzések szerint a harmadik legjobb a futam több mint százéves történetében. A Racing Post is tovább fokozta, Overdose 116-os RPR számot kapott a futam után. Felfoghatatlan, parádés, brilliáns!! Nehéz jelzőket találni a hároméves teljesítményére, ez maga a csoda ! Tízből tíz!
 
Befutási sorrend: Overdose -(2 1/2)- Abbadjinn -(1 1/4)- Starlit Sands
Lovasa: Andreas Suborics
 
2008.10.05 Prix de l'Abbaye de Longchamp – Gr. I.  1000 m - Párizs – Longchamp
 
Overdose a hazatér Alagra, és megkezdi felkészülését élete legnagyobb megmérettetésére. A híres Prix de’l Arc de Triomphe hétvégén futják ugyanis Európa egyik legpatinásabb sprintversenyét, a Prix de l'Abbaye de Longchamp futamát. Az első Gr 1-es erőpróba. Overdose, 10 győzelme hatalmas tekintélyt teremt a számára, hiszen több fogadóiroda olyan lovak között is, első helyre véleményezi, akik már a nagy angol Group 1-es futamokban is sikerrel álltak starthoz. Overdose az 1700 kilométerest utazást remekül viseli, és bombaformában érkezik Longchampba. A verseny aztán tragikusan alakul. Fleeting Spirit boxa nem nyílik ki, így a futamot visszalövik. Suborics ezt nem érzékeli, így Overdose versenytempóban teljesíti a távot, és hiába nyer pályarekorddal (54.2), ezt a Francia szervezők nem ismerik el. A 3 órával később újrafutott versenyben, természetesen nem tud indulni, így a nagy rivális Marchand D’ Or a hivatalos győztes. Ennek ellenére, Overdose ezzel a futással betör a világ elitbe, és a teljes világsajtó őt tartja a futam erkölcsi győztesének. Meghívást kap a december közepi nagy Hong-Kongi sprintversenyre.
 
Befutási sorrend: érvénytelen

Lovasa: Andreas Suborics

 
2008.11.16 Premio Carlo & Francesco Aloisi – Gr III. (ITA) 1200 m – Róma
 
A teljes magyar lóverseny társadalom méla kábulatban napokig. Nem hisszük el hogy ez „velünk” megtörténhetett. Dózi azonban teljes gőzzel készül . A menedzsment még gondolkodik, hogy rábólintson-e a Hong-Kongi ajánlatra, ezért a ló folyamatosan dolgozik tovább. Talán a szív kerekedik felül a döntésben és Mikóczyék nem teszik ki a lovat, a 20 órás repülőútnak és a több hetes karanténnak. Viszont Dózi továbbra is bombaformába van, így még egyszer starthoz áll, méghozzá Rómában. A verseny előtt napokkal véget ért sztrájk miatt, rengeteg ló van nevezve minden versenyre. Így a  Premio Carlo & Francesco Aloisi futamában, sem lépnek sorban vissza az ellenfelek, ahogyan azt korábban már megszokhattuk. Utólag már bánhatják, hiszen Overdose topsúlyt cipelve, olyan fölénnyel (10 hosszal) nyeri a versenyt, hogy a televíziós közvetítésben az operatőr nem tudja megoldani, hogy egy képen látszódják a győztes, és a mezőny többi lova.
 
Befutási sorrend: Overdose -(10)- Black Mambazo-(orr)- Titus Shadow
Lovasa: Andreas Suborics
 
Vége a 2008-as szezonnak:
  • 6 start - 6 győzelem (100%) amiben természetesen az érvénytelen párizsi verseny nincsen benne.
  • 123-as Racing Post forma
  • 126-os szám a Timeform magazintól
 
Az év végén közel 10 ezer ember felállva ünnepli a Lovas Világkupán a Papp László Arénában. Felnőttek és gyermekek, rohannak a korláthoz, hogy minél közelebbről láthassák, fotózhassák a csodalovat.  Az év utolsó napján megtartott Ügetőszilveszteren, ő a legnagyobb szenzáció, pedig ez a másik szakág ünnepe. Ott is 10 000 ember vastapsa közepette tűnik el a szemünk elől. A Figyelőnet.hu szavazásán, Ő az év sportolója, megelőzve Cseh Lászlót és Vajda Attilát. A Nemzeti Sportnál, az év sportolója, az „új arcok” között. Itt a Formula 1-es pilóta, Sebastian Vettel, és a 2008-as futball EB sztárja, Andrej Arsavin végzett mögötte.  A lóversenybarát humorista, Farkasházy Tivadar 6 hét alatt könyvet ír róla, míg az ismert televíziós Kepes András dokumentumfilm  forgatásába kezd 2008 őszén. A középpontban természetesen: Overdose.
 
 Kalászi Ferenc - Sereg András
 
 
 
 

Forrás:Overdoseonline.hu

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Sokoló!

(Zsebi, 2009.05.22 13:08)


Sokkoló! Overdose-t eladták, Magyarországon nincs elég pénz rá!
Egy szindikátusi megállapodás alapján közös tulajdonba került Overdose, a 12 versenyen veretlen magyar ló.
.
Mikóczy Zoltán, a négyéves telivér eddigi egyedüli tulajdonosa a változtatást azzal indokolta, hogy a partnerekkel jobb versenykörülmények biztosítására nyílik mód.


.
"Megerősítem azt a hírt, hogy Overdose jobb versenykörülményeinek biztosítása céljából szindikátusi megállapodásra került sor, mely által a ló közös tulajdonba került. A két szerződő partnerem Czucz István és Mario Hoffmann szlovák állampolgárok - idézte Mikóczyt a PannoniaOverdose.hu oldal. "A versenyló menedzselésével kapcsolatos döntések továbbra is nálam vannak, és a jövőben is nálam maradnak. A megállapodás kizárólag a versenyló esetleges jövőbeli értékesítésének feltételeit rögzíti, tehát két új társam lényegében csak opciós jogot szerzett.
.
A megállapodást az tette szükségessé, hogy Overdose-nak jobb körülményeket tudjak biztosítani, hogy képességeinek megfelelő környezetben tudjon felkészülni az idei versenyszezonra. Továbbá ez a megállapodás teremtette meg a Group-1-es kategóriájú versenyekben való futások megemelkedett költségeinek fedezetét."

Mikóczy Zoltán még hozzátette: "A megállapodás kiköti, hogy Overdose továbbra is Ribárszki Sándornál marad idomításban a Dunakeszi-Alagi Tréningközpontban. Azaz Overdose továbbra is magyar színekben fog versenyezni, mert a lónál a hovatartozást az dönti el, hogy mely országban áll tréningben. Többek között ez indokolta azt is, hogy Overdose-t csak később utaztatjuk Angliába, mivel, ha egyhuzamban három hónapnál többet töltene ott, már nem minősülne magyar idomításban lévőnek, számomra pedig a ló magyarsága mindennél fontosabb."

Csak sajnálatunkat fejezhetjük ki, hogy a magyar államnak nincs kerete arra, hogy egy ilyen fantasztikus sikerű lovat, mely hazánk hírnevét öregbíti és fényezi, dotáljon.

Overdose május 23-án a Haydock Parkban a százezer fontos Temple Stakes-ben mutatkozik be, s július közepéig négy verseny vár rá. Júniusban a két ascoti viadal következik öt napon belül, azután július 10-én Newmarketben áll rajthoz.